Az a termék, amelynek megvásárlásáról a fogyasztó döntött, fizetőképes szükségletet jelent.

Fizetőképes szükséglet a teljes szükségletek azon része, amelyet a fogyasztó piaci vásárlások útján szándékozik kielégíteni. A fizetőképes szükséglet a piacon keresletként jelenik meg.

Egy normális ember igényei végtelenek, ezek közül azonban csak azok lehetnek a piaci kereslet meghatározó elemei, amelyek a fogyasztó lehetőségei mellett jelenleg vagy a közeli jövőben elérhetők.

A fogyasztó akkor hajlandó egy termék megvásárlására, ha az hasznos. A hasznosság alapján kívánatosabb termékről a fogyasztó sokszor kénytelen lemondani, mert fizetőképessége nem teszi lehetővé a vásárlást. Ilyen esetben sem kell lemondania azonban az adott szükséglet kielégítéséről, ha arra más termék is alkalmas. A termékek közötti széles körű helyettesíthetőség a fogyasztó számára lehetővé ...., hogy a megdrágul vagy számára költségesé váló termékből vásárlásait csökkentse.

Tudjuk, hogy a fogyasztó valamennyi megszerzett és megszerezhető jószágnak valamilyen hasznosságot tulajdonít, és ez befolyásolja döntéseit. A közgaz-daságtan azt is feltárta, hogy minél nagyobb hasznosságot tulajdonítanak valaminek a fogyasztók, annál többet hajlandók érte fizetni a piacon. Ebből az is következik, hogy a gazdaságban minden értékelés a fogyasztó értékítéletétől függ. A javak a piacon attól értékesebbek vagy kevésbé értékesek, hogy a vevők mennyire tartják azokat hasznosnak. A vevők értékítéletétől függ a termelők jövedelme is. Így a termelési tényezők is attól értékesek vagy kevésbé értékesek, hogy a vevők hogyan értékelik azokat az árukat, amelyeket segítségükkel előállítanak. A kevésbé keresett javakat előállító munka leértékelődik. Így például a kohászatban dolgozók bére azért csökken, mert a piac alacsonyabbra értékeli terméküket, nem pedig azért, mert kevesebb erő-feszítést fejtenek ki mint mások.

Összefoglalva:  A fogyasztónak nap mint nap szembe kell néznie a szűkösség problémájával, hiszen igényeinek, szükségleteinek kielégíthetőségét jövedelme korlátozza. Egy termék megvásárlásánál azért egyfelől annak hasznosságát, másfelől megszerzésének költségeit, elsősorban árát kell mérlegelni.

Körmös Honlapok

Illés Andrea
Kolonicsné Bogdán Mária
Shila
Marosi Gabi
P.Gabor
Nagy Edó
Némethné Hermann Henrietta
Szabó Szilvia

Hirdetés

Műkörmös kereső - körmös oldalak
Műkörmök - műkörmösök alkotásai
Műköröm minták - műköröm képek
Műköröm step by step - leírások
Műkörömépítő szakemberek
Műköröm alapanyagok - 6 márka
Körömfutár - ingyenes kiszállítás