A minőség valamely termék vagy szolgáltatás olyan tulajdonságainak és jellemzőinek összessége, amelyek alkalmassá teszik kifejezett vagy elvárt igények kielégítésére.

A minőség igen komplex fogalom, melyet a szabvány azzal fejez ki, hogy az előző megfogalmazást 6 fontos megjegyzéssel egészíti ki.

Három lényeges pont ezekből:

-    A minőség fogalmát nem helyes önmagában használni összehasonlító értelemben a kiválóság fokának kifejezésére, sem mennyiségi értelemben, sem műszaki értékelések esetében. Ezeknek a jelentéseknek a kifejezésére minősítő jelzőt kell alkalmazni. Például a következő szakkifejezések használhatók:
•    relatív minőség, amikor az egységeket viszonyításos alapon a kiválóság foka szerint vagy összehasonlító értelemben rangsorolják (nem tévesztendő össze a fokozattal);
•    a minőségszint mennyiségi értelemben (ahogy ez az átvételi mintavételnél használatos) és minőségmérőszám, pontos műszaki értékelések esetén.

-     A kielégítő minőség elérése kiterjed a minőséghurok (marketing és piackutatás, tervezés/gyártmányfejlesztés, anyagbeszerzés, folyamattervezés és –fejlesztés, gyártás, ellenőrzés és vizsgálat, csomagolás és tárolás, értékesítés és elosztás, felszerelés és üzemeltetés, műszaki szolgáltatás és karbantartás, hulladékelhelyezés) mint egész minden szakaszára. Ezeknek a különböző szakaszoknak a minőséghez való hozzájárulását néha külön-külön is meghatározzák a kihangsúlyozás érdekében: pl. az igények meghatározásából adódó minőség, a termék tervezéséből adódó minőség, a megfelelőségből adódó minőség, a termék egész élettartama alatti kiszolgálásából adódó minőség.

- A „követelményeknek való megfelelőség” kiterjed

•    a műszaki minőségre (specifikáció, szabvány),
•    a költségekre (ár, használat, szerviz),
•    a szállítási feltételekre (idő, hely, mennyiség)
•    a vevő, a gyártás és a környezet biztonságára,
•    a viselkedésre (gyorsaság, udvariasság)
•    a vevőszolgálatra (a reklamációk kezelése, tanácsadás).

Mindez együtt a teljeskörű minőség!

Körmös Honlapok

Farkas Eliza
Buza Éva
Darvas Juli (Sun Diamond II-III. ker.)
Koncsik-Király Mária
Buzási Beáta
Nagyné Sorodi Piroska
Bacskai Melitta
Sőrésné Kádas Erika

Hirdetés

Műkörömépítés - szolgáltató ajánló
Elite Körömszalon - a minőség
Műköröm alapanyagok - 6 márka
Kozmetikai termékek -Holt tengeri
Műköröm step by step - leírások
Műkörömépítő szakemberek
Műköröm kellékek - műkörmös